Friday, August 06, 2010

That Sunday we went to Amcorp Mall

Boleh dikatakan Amcorp Mall merupakan tempat yang sering daku kunjungi saban Ahad pagi. Mungkin perkara ini telah diulangi semenjak tahun 2006 kot. Semenjak daku tahu kewujudan Flea Market yang paling daku suka kunjungi berbanding Flea Market yang lain.


Kenapa daku suka ke sini??

1) Ia selesa dan ber 'ekon'.
2) Pelbagai jenis barang yang 'rare'.
3) Sangat lah banyak kedai-kedai antiks.
4) Ada kedai Uncle Joe yang cool (kedai music). Dan Uncle Joe sangat tahu menilai barang 2nd
hand especially guitar.
5) Ada kedai Sham yang jual t-shirt band-band rock yang 'rare'. Sham tu bukan artis @ selebriti.
Beliau hanyalah kawan daku.
6) Ada Restoran Salero Nogori yang makanan dia sangat lazat dan rangup.

Ahad hari tu sekali lagi daku ke sana. Baru kali ni berdetik nak ambik gambaq.

Memang kalau di Lembah Klang ni bagi daku Amcorp Mall punya Flea Market sangat pelbagai barangannya. Notice that antique iron? Guna arang tuh.

.....

Di sini juga daku sering terpesona dengan action figure. Namun demikian, daku kurang minat mengumpul action figure macam nih. Jiwa daku lebih ke arah lain. Terdapat sangat banyak gerai action figure ini di sini.

The Flash

Man of Steel

Mak encik sering terpesona dengan deco decoan terutama sekali gerai English Deco ini. Beliau akan membawa handbag yang sedikit besar jikalau kami ke sini kerana sudah pasti beliau akan membeli sedikit buah tangan untuk hiasan rumah kami.

Koleksi lagu-lagu lama yang di transform ke bentuk cakera padat.

Koleksi replika model kapal terbang. Setiap satu dijual RM30 kalau tak salah daku. Yang besar entah lah tak hingat.

.....

Bagi penggemar botol-botol lama, di sinilah heavennya. Botol kaca coca-cola ini sangat rare kerana.... emm kerana apa ye? Jikalau pak cik daku nampak sudah pasti dibelinya kerana beliau merupakan pengumpul tegar botol coca-cola dari serata pelusuk dunia.

Daku sangat teruja bila melihat replika kereta-kereta macam ini. Di gerai yang macam inilah daku sering terpesona.

.....


Fridge magnet yang sangat fridge kemagnetannya....

Juga terdapat gerai menjual jeans dan baju terpakai.

Kan dah cakap bahawa terdapat banyak action figure di sini.

Fridge magnet di sini lebih menarik dan beraneka rupa.

Lagi....

Masih ingatkah lagi kalian susu tepung penuh krim jenama KLIM keluaran Nestle ini? Ia merupakan lagenda susu tepung yang sangat klasik dan penuh nostalgia. Daku masih ingat signature color of this tin susu kerana daku membesar dek kerana susu tepung penuh krim berjenama KLIM. Kini ia terdapat di gerai ini dan masih punyai susu tepung di dalamnya.

Juga sebuah henfon jenama Motorola ketika di awal kemunculannya di pasaran negara kita.

Juga basikal kanak-kanak ini membuatkan kita termengimbau kenangan lalu ketika masih kecil bukan?


Bentuk radio ini sangat old skool. Teringat cerita Gila-gila Remaja sewaktu scene 'breakdance' di kolej Wira tempat Azroy dan rakan-rakan serta Suzy menuntut ilmu.

Kegilaan masyarakat terhadap Facebook menyaksikan ia turut diabadikan di dada t-shirt kanak-kanak ini.

Demikian tadi paparan mengenai Flea Market kegemaran daku. Jika dikau merasakan dikau tahu lain-lain Flea Market yang cool di Lembah Klang, sila beritahu kepada daku okeh?

Flea Market The Curve? oh tidak sangat tak best.. begitu juga Flea Market di Mont Kiara dan Damansara Perdana juga bukan citarasa daku. Flea Market di Sec. 13 Shah Alam juga menarik. Nanti daku paparkan di sini. Flea Market di Millennium Square PJ juga boring.


6 comments:

orangrawa said...

eh samalah......kalau aku balik KL mesti singgah menyinggah sini!!

sepul said...

orangrawa...
cool kan tempat ni? aik selalu pi ka? tapi tak penah jumpa pown

nikli said...

Xpenah nampak pon hgpa situ..
Aku slalu dok kat kedai juai senapang gajah tuh..

sepul said...

muhong aihh

FareeZan said...

baguih inpomasi ni.aku akan mula suka amcorpmall :)

eh eh susu tu dh xpired ke.hehe

sepul said...

haruslah expired